loadingimg

Wczytuję dane...
/
0 szt. / 
0.00
  • Szukaj
Archiwum
  • 2018
Tarta ze śliwek

  • Tarta grzechu warta!

    Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam przepis na to ciasto stwierdziłam, że po prostu muszę je zrobić. Delikatne, kruche ciasto z kwaskowatymi śliwkami i delikatną słodką bezą – dla mnie to idealna kompozycja smakowa, wprost rozpływająca się w ustach. Wolę ją od tradycyjnego drożdżowego ciasta.

    Dodałam też bezę w postaci małych wyciskanych rożków. Przyznaję, trochę z tym zabawy ale efekt wizualny wynagradza starania Uśmiech

    Pamiętajcie aby uprzednio przygotować niezbędne akcesoria. I tak przydadzą się nam:

    • Stolnica silikonowa (do zakupienia tu - klik) lub tu (klik)
    • Wałek (do wyboru tu - klik)
    • Butelki (klik)
    • Drylownica do śliwek (klik)
    • Termometr do piekarnika (klik)
    • Patery na ciasto (klik)

    PRZEPIS NA TARTĘ ZE ŚLIWKAMI

    Ciasto:
    250g mąki
    125g zimnego masła
    100g cukru pudru
    2 żółtka
    szczypta soli


    Nadzienie:
    700g śliwek
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka mąki

    Beza:
    3 białka
    szczypta soli
    125g miałkiego cukru



    1. Do mąki z cukrem i solą dodajemy posiekaną, zimną margarynę. Mieszamy mikserem lub rękami, rozdrabniamy na kruszonkę. Dodajemy żółtka i szybciutko zagniatamy ciasto.
    2. Formę smarujemy olejem i wycieramy nadmiar ręcznikiem papierowym.  Ciasto można rozwałkować wałkiem i wyłożyć na blaszy, wylepić palcami, podnosząc brzegi. Nakłuwamy gęsto widelcem.
    3. Formę z ciastem schować do lodówki na około pół godziny.
    4. Śliwki drylujemy, świetnie nadaje się do tego nasza drylownica. Następnie kroimy w połówki. W rondelku podgrzewamy masło, dokładamy śliwki i podsmażamy chwilę. Dodajemy cukier, mąkę i smażymy do uzyskania gęstego syropu.
    5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190'C piekarnika na około 15 minut do podpieczenia i zarumienienia. Po wyjęciu ciasta, przestawiamy temperaturę na 180'C.
    6. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując.
    7. Na ciepły spód wykładamy przestudzone śliwki i pianę z białek.
    8. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut po czym wyłączamy piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach dajemy "dojść do siebie". Beza powinna być chrupiąca z wierzchu i miękka w środku.


    Życzę Smacznego!

2018-08-01 10:57:53