Drożdże, pożywki i chemia

Fakt, że do produkcji alkoholu niezbędne są te jednokomórkowe grzyby jest powszechnie znany, nie wszyscy wiedzą jednak, jak duże znaczenie dla smaku i stylu trunku ma ich rodzaj. W naszej ofercie można znaleźć drożdże piwowarskie górnej i dolnej fermentacji, które należy dobrać w zależności od pożądanego rodzaju piwa. Wybrane szczepy tych grzybów stosuje się również przy produkcji wina, cydru, piwa i mocniejszych trunków.

Używane przy wytwarzaniu wina drożdże winiarskie należy dobierać w zależności od czasu, jaki możemy poświęcić na ich przygotowanie przed dodaniem do nastawu – wyróżniamy rodzaje aktywne i pasywne. Alkoholem, którego wyprodukowanie jest stosunkowo proste w porównaniu do innych jest cydr – obok jabłek niezbędnymi produktami są jednak również specjalne drożdże do cydru. Wpływają one na aromat, klarowność i stężenie alkoholu w trunku. Oprócz wybranych szczepów grzybów (do trunku słodkiego, wytrawnego lub półsłodkiego) w naszym sklepie do kupienia jest także pożywka do nich.

A co z osobami, które chciałyby swoimi siłami wyprodukować brandy, koniak czy inne mocniejsze trunki? Proponujemy drożdże gorzelnicze i do bimbru w zestawach wraz z pożywkami, dzięki którym – nawet posiadając niewielkie doświadczenie w tej dziedzinie – będzie można samodzielnie wytworzyć w domowych warunkach wybrane trunki.

Sortuj według:
Wyświetl po produktów
    <script type="text/javascript">
    var ZCallbackWidgetLinkId  = '45ccbf4ed81195096caf4ae09238472c';
    var ZCallbackWidgetDomain  = 'my.zadarma.com';
    (function(){
        var lt = document.createElement('script');
        lt.type ='text/javascript';
        lt.charset = 'utf-8';
        lt.async = true;
        lt.src = 'https://' + ZCallbackWidgetDomain + '/callbackWidget/js/main.min.js';
        var sc = document.getElementsByTagName('script')[0];
        if (sc) sc.parentNode.insertBefore(lt, sc);
        else document.documentElement.firstChild.appendChild(lt);
    })();
    </script>