KOMPLETNY ZESTAW ZAWIERA:

  • SZYNKOWAR 1,5kg ZE STALI NIERDZEWNEJ

  • TERMOMETR DO PIECZENIA MIĘS od 0°C do +120°C

  • WORECZKI FOLIOWE DO SZYNKOWARA - 20szt

  • SEKRET DZIADKA FELIKSA - PRZYPRAWY DO PEKLOWANIA

  • SALETRA POTASOWA DO PEKLOWANIA
     

SZYNKOWAR przeznaczony do wyrobu pysznych parzonych wędlin domowym sposobem. Wykonany ze stali nierdzewnej. Pozwala na przygotowanie do 1,5 kg wyrobu mięsnego jednorazowo. Na środku wieczka znajduje się gniazdo z otworem umożliwiającym bezpośredni pomiar temperatury wsadu mięsnego. Służy do tego termometr z sondą, który jest elementem zestawu.

  • Szerokość produktu: 12cm
  • Głębokość produktu: 12cm
  • Wysokość produktu: 19cm


TERMOMETR SOLIDNIE WYKONANY ZE STALI NIERDZEWNEJ IDEALNY do pieczenia różnego rodzaju mięs. Specjalna podziałka precyzyjnie wskazuje idealna temperaturę pieczenia drobiu, wieprzowiny, cielęciny, jagnięciny oraz wołowiny. Czujka termiczna znajduje się w obszarze między 1.3 cm a 5 cm od początku szpikulca. W celu uniknięcia zabrudzeń lub uszkodzenia szpikulec termometru należy przechowywać w plastikowej osłonce, która znajduje się w komplecie.

DANE TECHNICZNE:

  • zakres temperatur: od 0°C do 120°C
  • dokładność pomiaru: +/-2°C
  • Szerokość produktu: 5cm
  • Głębokość produktu: 5cm
  • Wysokość produktu: 15cm


WORECZKI FOLIOWE 16x32cm, W OPAKOWANIU 20szt. Idealnie dopasowane do szynkowaru BIOWIN. Zastosowanie woreczków ułatwia wkładanie mięsa do pojemnika jak również wyjmowanie gotowego już wyrobu mięsnego. Produkt w całości wykonany z PE, dopuszczony do kontaktu z żywnością. Grubość folii 0,04mm.

  • Szerokość produktu: 16cm
  • Wysokość produktu: 32cm


SEKRET DZIADKA FELIKSA - WZBOGACONA MIESZANKA PRZYPRAW DO PEKLOWANIA MIĘSA 36g - na 10kg mięsa. Doskonała kompozycja aromatycznych ziół i przypraw, które podkreślają walory smakowe i zapachowe mięs przygotowywanych domowym sposobem. Szczególnie polecana do wieprzowiny, wołowiny, cielęciny oraz baraniny i dziczyzny.

SKŁAD:

  • kolendra, owoc jałowca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, rozmaryn, cząber. Nie zawiera konserwantów i glutaminianu sodu.


SALETRA POTASOWA - DO PEKLOWANIA WIEPRZOWINY, WOŁOWINY I CIELĘCINY.
Saletra potasowa (azotan potasu) jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Przepis jej użycia znajduje się na opakowaniu. W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).

W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej, różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach.