DO WYBORU MAMY NASTĘPUJĄCE SZCZEPY DROŻDŻY:

MADERA + pożywka - do win białych i czerwonych deserowych; owoców takich jak agrest, gruszki, maliny, morele, truskawki, porzeczki czerwone i białe, rodzynki oraz zboża.

SHERRY + pożywka– do win białych deserowych, owoców takich jak czereśnie, jabłka, głóg, dzika róża, winogrona białe, porzeczki białe oraz rodzynki i zboża.

SAUTERNES + pożywka - do win białych lekkich i stołowych, owoców takich jak jabłka, gruszki, morele czy winogrono białe.

PORTWEIN + pożywka - do win białych i czerwonych deserowych, owoców takich jak wiśnie, jeżyny, porzeczki czarne i białe.

BORDEAUX + pożywka- do win czerwonych stołowych; owoców takich jak czarne jagody czy winogrono.

BURGUND + pożywka – do win czerwonych, zarówno stołowych jak i deserowych; owoców wysoko garbnikowych jak aronia, śliwki, winogrono czarne, bez, wiśnie, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny oraz jagody.

TOKAY + pożywka - do win białych deserowych i stołowych; do owoców takich jak agrest, głóg, gruszki, jabłka, rabarbar, morele, dzika róża, truskawki, winogrono białe, porzeczki białe oraz rodzynek i zboża.

MALAGA + pożywka - do win czerwonych deserowych; owoców takich jak winogrono czarne czy aronia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do 1l butelki wlać 150ml soku (lub 200g rozdrobionych owoców), 300ml wody, 2 łyżeczki cukru. Butelkę zakryć czopem z waty, pasteryzować 30 min. Po wystudzeniu, do butelki wlać zawartość wstrząśniejtej uprzednio torebeczki drożdży. Całość pozostawić na 1-2 doby w temperaturze 16*C, po czym wlać do balonu z nastawem (5-25l).