PIWO W STYLU KOŹLAK (BURSZTYNOWY) coraz bardziej popularne piwo w Polsce. Miedziano-bursztynowy kolor, bardzo mocno nachmielony.

Jako jedyni dodajemy drożdże dolnej fermentacji dedykowane dla browarników domowych. Prosimy nie obawiać się dolnej fermentacji, gdyż brzeczkę należy tylko delikatnie schłodzić po 48 godzinach, wstawiając do chłodniejszego pomieszczenia lub wystawiając na noc na balkon. Wystarczy temperatura poniżej 19 stopni. Do refermentacji lepiej stosować glukozę. Leżakowanie minimum 5 tygodni.

SKŁAD ZESTAWU GOZDAWA: EKSTRAT Z JĘCZMIENIA I EKSTRAT CHMIELOWY, DROŻDŻE DOLNEJ FERMENTACJI GERMAN LAGER W35.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem,
  • Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (25 do 27°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min,
  • Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie,
  • Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
  • Brzeczkę wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura musi wynosić 18 - 20°C,
  • Następnie wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.


FERMENTACJA:

  • Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną,
  • Po 24/36 godzinach postaraj się delikatnie schłodzić brzeczkę do temperatury 14 - 18°C (np. wstawiając do zimnego pomieszczenia),
  • Fermentacja trwa zazwyczaj 6-12 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną,
  • Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3 - 5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.