Bardzo szybkie drożdże firmy ALCOTEC DOUBLE SNAKE C48 EXTREME stworzone do fermentacji sacharozy (do "cukrówek") potrafiące "przerobić ":

  • 6 kg cukru w 2 dni w temperaturze 20-35°C dając moc 14%
  • 7 kg cukru w 3 dni w temperaturze 20-30°C dając moc 17%
  • 8 kg cukru w 5 dni w temperaturze 20-27°C dając moc 19%
  • 9 kg cukru w 7-10 dni w temperaturze 18-24°C dając moc 21%

Szybkość pracy - fermentacji nie ma absolutnie żadnego znaczenia w stosunku do jakości finalnego produktu – tutaj chodzi o dobór właściwych drożdży do wolnego czasu jakim dysponujemy.

PRZYGOTOWANIE:

6 -9kg cukru rozpuścić w 20 l ciepłej wody. Gdy temperatura nastawu osiągnie 25-30°C należy dodać zawartość opakowania i intensywnie wymieszać całość przez minutę. Zalecana temperatura fermentacji 20-30°C - Optymalna 25°C. Zawartość opakowania: drożdże, odpowiednio zbilansowana pożywka, witaminy. Dzięki zawartej pożywce nie jest wskazane dodawanie zewnętrznych pożywek, witamin - mniej dodatków = mniej ubocznych produktów fermentacji co daje nam czysty destylat w smaku i zapach. Po każdej fermentacji zaleca się wyklarowanie nastawu Turbo Klarem 24h - jest to gwarancja, że nastaw będzie pozbawiony wszelakich zanieczyszczeń i drożdży, które w późniejszym procesie mogą oddawać swój smak i mogą przechodzić do finalnego produktu.