W SKŁAD ZESTAWU WCHODZĄ:

  • POJEMNIK FERMENTACYJNY 30L - Tworzywo, z którego wykonane są pojemniki charakteryzuje się dużą wytrzymałością i elastycznością. Pojemniki posiadają atest PZH dopuszczający je do kontaktu z produktami spożywczymi. Pojemniki są odporne na przebarwienia powstające w wyniku kontaktu z garbnikami pochodzącymi z owoców. Biała barwa pojemnika nie jest przypadkowa, gdyż tworzywo w każdym innym kolorze może pod wpływem powstającego alkoholu ulec odbarwieniu, czego konsekwencją może być przeniknięcie trujących substancji barwnikowych do wina.

 

  • KRANIK SPUSTOWY 3/4" Z REDUKTOREM OSADU - Niezastąpiony osprzęt do rozlewu - kranik montujemy przy dnie pojemnika fermentacyjnego. Dużym jego atutem jest dodatkowo zamontowany reduktor osadku - którym można regulować. Jest to nakrętka która w 1/2 jest zaślepiona dzięki temu przy spuszczaniu nie zaciąga się osad z dna pojemnika. Dodatkowo można go swobodnie regulować biorąc pod uwagę ilość osadu - wystarczy odpowiednio do ustawić by zlać więcej/mniej płynu z fermentora.

 

  • ZAWOREK GRAWITACYJNY DO ROZLEWU BUTELEK Z ADAPTEREM DO KRANIKA SPUSTOWEGO - przydatne urządzenie do napełniania butelek. Dzięki zastosowaniu tego zaworka mamy kontrolę na ilością napełnianego piwa, wina, destylatów. Długość całkowita zaworka 36cm - daje komfort nalewania praktycznie kazdej butelki 0,1 do 1 litra. Łatwy w utrzymaniu czystości wystarczy po zakończeniu nalewania przepłukać czystą wodą lub roztworem środka dezynfekującego np pirosiarczynem.

 

  • RURKA FERMENTACYJNA PLASTIKOWA 6-KOMOROWA Z ZAWORKIEM BEZPIECZEŃSTWA - Rurka fermentacyjna plastikowa wykonana z bardzo wysokiej jakości tworzywa sztucznego PVC, charakteryzującego się dużą wytrzymałością. Posiada duże banieczki, co zapewnia wolniejsze odparowywanie wody w czasie prowadzonej fermentacji. Posiada "zaworek bezpieczeństwa" który eliminuje dostawanie się muszek owocówek, octówek. Tworzywo, z którego wykonane są rurki posiadają wszelkie zezwolenia do kontaktu z żywnością, atest PZH. Rurki są dopasowane do otworu znajdującego się w korkach gumowych do balonów.

 

  • TERMOMETR CIEKŁOKRYSTALICZNY 12 - 32C - Termometr ciekłokrystaliczny ( samoprzylepny) wskazuje temperaturę powierzchni, do której jest przylepiony.

 

  • PIROSIARCZYNU SODU 100G - Pirosiarczyn sodu jest to biały krystaliczny proszek, dobrze rozpuszczalny w wodzie. Konserwowanie wina , napojów fermentowanych, owocowych, soków surowych i miodów pitnych, a także w piwowarstwie. Pirosiarczyn sodu znalazł, też szerokie zastosowanie w przetwórstwie owocowo - warzywnym. Działa hamująco na rozwój pleśni i bakterii, słabiej na drożdże. Dodajemy rozpuszczony w płynie do rozdrobnionych owoców. Dawkowanie ok. 5-7 g na 100l.

 

  • KOREK DO POJEMNIKA FERMETACYJNEGO - Dopasowany do otworu w pojemnikach fermentacyjnych. Sprzedawany pojedynczo, w uwagach prosimy o zaznaczenie czy ma być z otworem na rurkę fermentacyjną, czy zaślepiony.