Worek filtracyjny wykonany jest czystej, surowej bawełny, która nie wpływa w żaden sposób na smak wina czy nalewek. Worek jest wielokrotnego użytku, można go prać ręcznie lub mechanicznie.

UŻYTKOWANIE:
Worek przeznaczony jest do filtracji moszczu, gotowego wina, a w szczególności rewelacyjny do oczyszczania nalewek.

Przed filtracją nalewek należy wstępnie je schłodzić, co spowoduje że zanieczyszczenia zbijają się w „grubsze” kłaczki, zwiększając wydajność filtracji. Po wlaniu cieczy do worka należy go powiesić np.: na sznurku za przymocowane do niego uchwyty i pozwolić cieczy grawitacyjne spływać. Ciecz będzie się powoli sączyć wierzchołkiem worka, a zanieczyszczenia będą osadzać się na jego bokach. W przypadku jedynie przelewania wina można worek ułożyć na lejku fi 31 lub lejku fi 25. Aby zwiększyć wydajność procesu można worek „skręcić” wokół własnej osi.