Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 3 dni

W skład urządzenia wchodzi odpowiedni wyskalowany cylinderek miarowy oraz 100 ml błękitnego wskaźnika w buteleczce z wkraplaczem.

CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU:
Cylinderek ma naniesione odpowiednie wartości ze względu na rodzaj owoców, w jakich będziemy prowadzić fermentacje. Odczyt kwasowości jest bezpośredni, bez dodatkowych obliczeń. Jednostka odczytu g kwasu/l wina. Zalecana kwasowość, odpowiednia dla prawidłowej fermentacji mieści się w granicach 5-10 g kwasu/l.

UŻYTKOWANIE:
Moszcz do pomiaru powinien być oczyszczony bez drobinek owoców. Pomiar kwasowości polega na miareczkowaniu zawartych w moszczu kwasów, błękitem aż do pierwszej zmiany barwy. Ilość mililitrów wskaźnika użyta do miareczkowania, odczytana na skali cylindra określa kwasowość moszczu tj. ilość kwasu w 1 litrze moszczu. Przy miareczkowaniu należy pamiętać, aby robić to kroplami i za każdym razem dobrze mieszać.

WYKONANIE POMIARU DLA ODPOWIEDNIEGO RODZAJU MOSZCZU:
  • Dla moszczu gronowego (zawierającego głównie kwas winowy) należy napełnić zbiorniczek moszczem do poziomu oznaczonego „O”.
  • Dla moszczu z owoców pestkowych (np.: jabłka, gruszki, śliwki, zawierających głównie kwas jabłkowy) cylinder należy wypełnić do poziomu oznaczonego na skali „J” i dodać wody do poziomu „O”.
  • Dla moszczu z owoców ziarnkowych (np.: jagody, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki, zawierających głównie kwas cytrynowy) należy napełnić cylinderek do poziomu oznaczonego na skali jako „C” i dodać wody do poziomu „O”.
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...