Węgiel ten służy do filtracji destylatów - efektem jest znakomicie czysty produkt, zarówno w smaku jak i zapachu.

DZIAŁANIE:

  • eliminowanie mikro-zanieczyszczeń,
  • odbarwianie alkoholu,
  • usuwanie nieprzyjemnego zapachu,
  • skuteczna absorpcja fenoli, tłuszczy czy białek,
  • węgiel może zostać użyty także do przefiltrowywania wody.

INSTRUKCJA:

  • najlepiej jest stosować węgiel, gdy zawartość alkoholu nie przekracza 45% - im wyżej, tym zanieczyszczenia w destylacie będzie ciężej oddzielić.
  • zachować jak najniższą temperaturę cieczy - wskazane jest jej uprzednie zmrożenie w zamrażarce - po to, aby adsorpcja zanieczyszczeń z węglem była jak najwyższa).
  • węgiel zalać (przepłukać) 2-3 krotnie wrzątkiem przez sitko - po tym prostym "zabiegu" nadaje się bezpośrednio do wsypania do tuby filtracyjnej, a następnie można zacząć filtrację alkoholu.
  • zużyty węgiel charakteryzuje się gorszym smakiem filtrowanego destylatu - jeżeli przestanie nas satysfakcjonować, należy dosypać porcję świeżego węgla.
<script type="text/javascript">
var ZCallbackWidgetLinkId  = '45ccbf4ed81195096caf4ae09238472c';
var ZCallbackWidgetDomain  = 'my.zadarma.com';
(function(){
    var lt = document.createElement('script');
    lt.type ='text/javascript';
    lt.charset = 'utf-8';
    lt.async = true;
    lt.src = 'https://' + ZCallbackWidgetDomain + '/callbackWidget/js/main.min.js';
    var sc = document.getElementsByTagName('script')[0];
    if (sc) sc.parentNode.insertBefore(lt, sc);
    else document.documentElement.firstChild.appendChild(lt);
})();
</script>