loadingimg

Wczytuję dane...
/
0 szt. / 
0.00
  • Szukaj
WSKAŹNIK ZAWARTOŚCI ALKOHOLU ALKOHOLOMIERZ 0-96%
    •  
    • poprzedni
Cena:9,90
  • Realizacja zamówienia: 24 godzin

Polecamy
  • Opis produktu

WSKAŹNIK ZAWARTOŚCI ALKOHOLU
ALKOHOLOMIERZ 0-96%

Alkoholomierz 0 - 96% (Areometr) wyskalowny jest w 20°C - co oznacza iż pomiar powinno i należy wykonywać w momencie kiedy spirytus lub czyste wódki mają temperaturę 20°C. Wtedy odczyt z pionowej skali areometru jest rzeczywisty do stężenia alkoholu w badanym "medium".

Bardzo czytelna skala w zakresie 0-96%. Alkoholomierz - jak sama nazwa mówi - służy do pomiaru stężenia alkoholu tylko i wyłącznie w spirytusie oraz czystych wódkach, nie ma możliwości by areometr wskazywał rzetelne odczyty w alkoholach zawierajacych dodatki lub substancje słodzące - cukier, glukozę, fruktozę.

W ramach wyjaśnienia informujemy, bo bardzo dużo ludzi błędnie myśli, że alkoholomierzem można zmierzyć poziom alkoholu w winie czy nalewkach. A tym czasem z tego co nam wiadomo nie wymyślono jeszcze takiego areometru którym można by to było zrobić bezpośrednio. Jest wprawdzie areometr o nazwie cukromierz którym mierzy się zawartość cukru w moszczu czy winie przed fermentacją, później po i na podstawie wyliczeń oblicza się stężenie alkoholu. Bezpośrednio stężenia alkoholu w winie czy nalewkach nie da się zmierzyć areometrem, można to zrobić laboratoryjnie lub poprzez destylację i pomiar alkoholomierzem destylatu. Areometry typu winiomierz czy alkoholomierz działają na zasadzie wyporności - gęstości cieczy więc - inaczej będzie pokazywał np. w winie wytrawnym a inaczej słodkim czy nalewce chociaż stężenie alkoholu może być w nich takie samo ale ze względu na zawartość cukrów czy garbników będzie różna gęstość czyli wyporność a tym samym inny odczyt.

PARAMETRY TECHNICZNE:

  • Długość alkoholomierza: 140 mm +-5%
  • Średnica alkoholomierza w najgrubszym miejscu: 10 mm +-5%

W celu dokonania pomiaru ,zlewkę, menzurkę, próbówkę albo wysoką przezroczystą szklankę należy wypełnić alkoholem ( spiritus, wódka, bimber bez substancji słodzących).

Następnie należy delikatnie zanurzyć wskaźnik tak, aby nie dotykał dna i ścianek naczynia. Po ustaniu wskaźnika ocenia się jego poziom zanurzenia w cieczy.

Lustro cieczy (dolny menisk) przedstawi pomiar objętości alkoholu.

Pomiar powinno i należy wykonywać w momencie kiedy spirytus lub czyste wódki mają temperaturę 20°C. Wtedy odczyt z pionowej skali areometru jest rzeczywisty do stężenia alkoholu w badanym "medium".