Wskaźnik ten jest niezbędny do zrobienia wina słodkiego,półsłodkiego,wytrawnego. Pokazuje ilość cukru w winie i jaką moc będzie miało wino przed fermentacją oraz po fermentacji. Razem z winomierzem instrukcja do przeliczania pomiarów wskaźnika.

Jeden stopień Ballinga (Blg), odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1l soku (moszczu). Obsługa przyrządu jest prosta i po dłuższej praktyce nie będzie sprawiać kłopotu.

INTRUKCJA UŻYTKOWANIA:
W przygotowanym moszczu zanurzamy winomierz i dokonujemy odczytu wartośći na skali znajdującej się w górnej jego części (cyfra znajdująca się nad kreską wyznaczającą lustro płynu). Następnie odczytaną wartość porónujemy z załączoną do winomierza tabelą. Pomiar powinien być wykonywany przed dodaniem drożdży i innych składników (oprócz cukru).

Po fermentacji wskaźnik zanurzamy ponownie i dokonujemy odczytu, który po porównaniu z tabelą wykaże nam procentową zawartość alkoholu w powstałym winie. Odczyt dokonywany powinien być w temperaturze odniesienia 20C.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...