ALKOHOLOMIERZ WINOMIERZ CUKROMIERZ
MULTIMIERZ 3w1
POMIAR STĘŻENIA CUKRU I POTENCJALNEJ ZAWARTOŚCI ALKOHOLU
Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%). Jeden stopień Ballinga (1°Blg) odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1l soku (moszczu). Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.
BADANIE MOSZCZU:
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem lub brzeczką piwną. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.
PARAMETRY TECHNICZNE
- Wysokość: 24cm +-5%
- Średnica: 22mm +-5%
- Komplet zawiera: areometr + menzurkę szklaną