Profesjonalny zestaw do klarowania win białych i czerwonych. Wyjątkowo skuteczny i szybko działający – w 24h. Opakowanie 30ml wystarcza na 50 L wina! Zol umieszczono w buteleczce z podziałką, co pozwala na jego dozowanie w zależności od ilości klarowanego trunku. Klarowin należy przechowywać w temperaturze pokojowej.

SPOSÓB UŻYCIA

  • Wino po zakończeniu fermentacji i zlaniu znad osadu drożdży delikatnie wymieszać celem usunięcia resztek gazu.
  • Do wina dodać zol krzemionkowy w ilości 7ml na 10l wina i dokładnie wymieszać.
  • Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną uprzednio w 50ml ciepłej wody. Dawka żelatyny: 1,4g (pół łyżeczki od herbaty) na 10l wina. Całość wymieszać.
  • Klarowane wino pozostawić w temp. 15-20°C na 24 godziny
  • Po pełnym wyklarowaniu wino zlać znad osadu.