Są to włoskie drożdże przystosowane do trudnych fermentacji. Podstawową ich zaletą jest niska temperatura pracy - nawet od 9°C. Alkoholizują do 16-18%. Ze względu na swoją uniwersalność i inne zalety (szybkie i pewne wytwarzanie win białych i czerwonych), bayanusy to szczep najczęściej używany w do fermentacji głównej oraz wtórnej. Z powodzeniem mogą być także używane do fermentacji zacierów oraz miodów pitnych.
Instrukcja:
Dawkowanie:
Instrukcja:
- Drożdże rozpuścić w osłodzonej wodzie 30-35°C.
- Czas rehydracji wynosi do 15-30 minut.
- Roztwór dodać do nastawu owocowego intensywnie mieszając.
- Temperatury roztworu oraz nastawu powinny być takie same.
Dawkowanie:
- Wina białe: 10-20 g na 100 litrów
- Wina czerwone: 20-30 g na 100 litrów
- Wznowienie fermentacji / restart: 50-60 g na 100 litrów
Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
DROŻDŻE GORZELNICZE TURBO 72H BIMBER
10,00
zł
WĘŻYK DO OBCIĄGU WINA
7,99
zł