Wędzarnia stołowa z wysokiej jakości stali nierdzewnej idealna do ryb, kurczaka i mięs. Zasilana naftą na dwa palniki. Wędzarnia wyposażona jest w termometr, który pozwala na regulację temperatury podczas całego procesu wędzenia, bez konieczności użycia dodatkowego urządzenia.

WYPOSAŻENIE:

  • brytfanna,
  • dolny i górny ruszt,
  • tacka tłuszczowa,
  • metalowa osłona,
  • pokrywa z wbudowanym termometrem (0°C -100°C),
  • dwa palniki,
  • metalowe uchwyty pojemność: np. na 4 pstrągi


CZYM I JAK MOŻNA WĘDZIĆ?

  • Możemy używać do wędzenia różnego rodzaju drewnianych zrębek (np. buk, olcha, bądźbardzo aromatycznych zrębek owocowych: wiśnia, czereśnia, jabłoń, śliwa czy grusza) - zrębki dostępne na naszych innych aukcjach.
  • RODZAJE WĘDZENIA JAKIE UMOŻLIWIA WĘDZARNIA STOŁOWA:
    • Wędzenie gorące od 50 °C do 90°C - Taki proces wędzenia oferuje krótkie okresy wędzenia w celu ciągłej konsumpcji np. ryby lub kiełbaski. Szybko wzrasta temperatura dymu. W wyniku takiego wędzenia, przygotowywany produkt uzyskuje żądaną barwę i specyficzny aromat wędzonki. Podczas wędzenia mięs należy użyć termometru do mięsa Biowin symbol 100600 w celu uzyskania optymalnej temperatury mięsa.
    • Wędzenie dymem ciepłym od 25 °C do 50 °C - Ta możliwość wędzenia pozwala pozostać mięsu lub rybie soczystym. Wskutek enzymów rozszczepiających białko wzmaga wydobycie typowego aromatu wędzonki a wędzony produkt pozostaje delikatny. Czas wędzenia zależy od samej potrawy oraz od zastosowanej temperatury w wędzarni. Przybliżony czas wędzenia ryb to 30 min
    • Wędzenie drobiu i mięsa czerwonego 60 min do 90 min.