Są to włoskie drożdże przystosowane do trudnych fermentacji. Podstawową ich zaletą jest niska temperatura pracy - nawet od 9°C. Alkoholizują do 16-18%. Ze względu na swoją uniwersalność i inne zalety (szybkie i pewne wytwarzanie win białych i czerwonych), bayanusy to szczep najczęściej używany w do fermentacji głównej oraz wtórnej. Z powodzeniem mogą być także używane do fermentacji zacierów oraz miodów pitnych.

Instrukcja:

  • Drożdże rozpuścić w osłodzonej wodzie 30-35°C.
  • Czas rehydracji wynosi do 15-30 minut.
  • Roztwór dodać do nastawu owocowego intensywnie mieszając.
  • Temperatury roztworu oraz nastawu powinny być takie same.


Dawkowanie:

  • Wina białe: 10-20 g na 100 litrów
  • Wina czerwone: 20-30 g na 100 litrów
  • Wznowienie fermentacji / restart: 50-60 g na 100 litrów
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...