Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 3 dni

AKTYWNE SUSZONE DROŻDŻE WINIARSKIE FERMIVIN PDM saccharomyces cerevisiae (bayanus) do win białych i czerwonych fermentują nawet w trudnych warunkach. Dobre są do win musujących, porcja na 10-35l wina.

SPOSÓB UŻYCIA
Drożdże Fermivin PDM nie wymagają wstępnego namnażania. Zawartość torebeczki wymieszać w 100ml przegotowanej i wystudzonej wody do temperatury 35C. Całość pozostawić na 20 min i po tym czasie wlać do balonu z nastawem wina.

POŻYWKA DLA DROŻDŻY WINIARSKICH
Do prawidłowego rozwoju drożdże winiarskie poza źródłem cukru potrzebują, także związków azotowych i fosforowych, w które ubogie są owoce naszego klimatu. Ze względu na ten fakt domowi winiarze powinni posiłkować się gotowymi zestawami pożywek zawierającymi te związki.

SPOSÓB UŻYCIA
Przed dodaniem do nastawu odpowiednią ilość pożywki zaleca się rozpuścić w 1/4 szkl. wody. Pożywki dla drożdży można dodawać jednorazowo na początku fermentacji (równocześnie z drożdżami). Coraz częściej proponuje się jednak by pożywki, dodawać w trzech równych porcjach; pierwszą - na początku fermentacji, drugą - po 3 – 5 dniach, trzecią po 10 dniach fermentacji. Porcja na 20-25l wina.