Aktywne drożdże gorzelnicze 1410 to kolejna ciekawa propozycja dla ludzi chcących otrzymać w nastawie nawet 21% alkoholu. Kompozycja ta została opracowana tak, żeby wytwarzać jak najmniej niepożądanych i ubocznych skutków fermentacji.

Szybkość pracy - fermentacji nie ma absolutnie żadnego znaczenia w stosunku do jakości finalnego produktu – tutaj chodzi o dobór właściwych drożdży do wolnego czasu jakim dysponujemy.

PRZYGOTOWANIE:
8-9 kg cukru rozpuścić w gorącej wodzie, przelej do fermentatora i uzupełnij zimną wodą do 30-33 litrów. Temperatura nastawu powinna wynosić 26-27 stopni C. Przed zadaniem drożdży bardzo mocno wymieszaj nastaw przez około 2-3 minuty, to umożliwi dobre natlenienie nastawu i co z tym idzie, prawidłowe namnażanie drożdży. Wsyp mieszankę bezpośrednio do nastawu i dalej delikatnie mieszaj przez 2 minuty. Nie zamykać szczelnie fermentatora i nie używać rurek fermentacyjnych. Fermentacja przebiega burzliwie.