T Vodka Star to zestaw, w którym używany jest szczególny rodzaj drożdży zmniejszający ilość niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest delikatny i łagodny w smaku oraz zapachu.

Instrukcja:

  • rozpuścić 6kg cukru w 21L wody (wysoka temperatura wody dla ułatwienia rozpuszczenia cukru).
  • po ostudzeniu do około 25°C dodajemy zawartość saszetki drożdży i solidnie mieszamy 1 minutę.
  • temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 20 - 30°C, przy czym najkorzystniejsza jest temperatura 25°C. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
  • mocna je łączyć w duże nastawy, 1 torebka na każde 25l nastawu.
  • czas fermentacji: 3-7 dni przy zachowaniu zaleceń producenta cd. proporcji woda - cukier - drożdże.

 

UWAGA

Ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 21 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, w żadnym wypadku niedociśnięta. W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej ani korka. Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.