Drożdże aktywne SpiritFerm Turbo Fruit to wysoko alkoholizujące (do 18%), specjalnie wyselekcjonowane szczepy drożdży, których przeznaczeniem jest fermentacja nastawów owocowych. Są ukierunkowane na uwydatnienie aromatów owocowych użytych do fermentacji. Zestaw zawiera dawkę enzymów ułatwiających fermentację owoców. Opakowanie na 25 litrów nastawu owocowego.

Instrukcja:

  • Zalecana do fermentacji temperatura to 20°C - 27°C. W temperaturze ~~ 25°C nastaw będzie fermentował 4 - 6 dni. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
  • Aby otrzymać 18% alkoholu, moszcz owocowy należy uzupełnić syropem cukrowym.
  • Ilość cukru, jaką trzeba zastosować, to około 200 – 300 g na 1 litr moszczu (dokładna ilość zależy od rodzaju użytych owoców).
  • Najlepsze efekty uzyskamy dodając cukier w kilku porcjach w odstępie 1-2 dni.

 

Opakowanie drożdży zawiera wszelkie niezbędne ilości pożywek, witamin i mikroelementów - nie ma potrzeby dodawać żadnych innych polepszaczy. Po ustaniu pracy nastawu zalecamy skorzystanie ze środków klarujących np. Turbo Klar 24h lub bentonit oraz z gorzelniczego węgla aktywnego.

UWAGA

Ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 21 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, w żadnym wypadku niedociśnięta. W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej ani korka. Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.