Zawiera specjalny rodzaj drożdży, który pozwala uzyskać wysoką zawartość alkoholu w nastawie, natomiast zmniejsza ilość produktów ubocznych fermentacji w porównaniu do innych drożdży. Zalecana temperatura fermentacji 25st.C (20 – 30st.C), czas fermentacji 3 – 4 dni.

6kg cukru należy rozpuścić w 21L ciepłej wody, po ostudzeniu nastawu do temperatury ok. 30°C dodać zawartość torebki intensywnie mieszając przez 1 minute, fermentacje przeprowadzić w temperaturze 20-30°C. Optymalna temperatura fermentacji to 25°C. Czas fermentacji 5 dni.

UWAGA DOTYCZY DROŻDŻY COOBRA

  • przy fermentacji w balonie nie używać rurki fermentacyjnej ani korka.
  • przy fermentacji w pojemnikach fermentacyjnych nie dociskać pokrywy (ma luźno leżeć).
  • pozostawić dużo luzu w pojemnikach fermentacyjnych gdyż fermentacja przebiega bardzo burzliwie – dla 21 litrów wody C min.30 litrowy fermentator.
  • nie doprowadzić do przekroczenia temperatury 35°C (drożdże przestaną pracować).