Drożdże gorzelniane SpiritFerm MOSKVA STYLE. Są to specjalnie wyselekcjonowane i wysoko alkoholizujące (do 20%) drożdże przeznaczone do fermentacji nastawów cukrowych, które przefermentują 6kg cukru w 2 dni, uzyskamy zacier ok. 14% lub przefermentują 8kg cukru w 5 dni, uzyskamy zacier ok. 20%.

Instrukcja:

  • rozpuścić 6-8 kg (w zależności od tego, jak mocny zacier chcemy uzyskać) cukru w 21L ciepłej wody.
  • po ostudzeniu do około 25°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę.
  • temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 20 - 30°C, przy czym najkorzystniejsza jest temperatura 25°C. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
  • czas fermentacji: 2-5 dni.
  • wydajność: ok. 14-20% alkoholu (z 6-8kg cukru)

 

UWAGA

Ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 21 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, w żadnym wypadku niedociśnięta. W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej ani korka. Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...