Drożdże gorzelniane Spirit Ferm Extreme to ekstremalnie mocne szczepy drożdży, które przerobią 8kg cukru w 3-4 dni.

Instrukcja:

  • rozpuścić 8 kg cukru w gorącej wodzie i dopełnić do 25L nastawu.
  • po ostudzeniu do około 22-25°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę.
  • temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 20 - 25°C, przy czym najkorzystniejsza jest temperatura 25°C. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
  • czas fermentacji: 3-4 dni.
  • wydajność: ok. 18-20% alkoholu.

 

UWAGA

Ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 21 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, w żadnym wypadku niedociśnięta. W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej ani korka. Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.