Drożdże gorzelnicze Coobra Whisky Yeast to szczepy stosowane przez szkockie gorzelnie do produkcji whisky. Drożdże te tworzą typową dla whisky czy bourbona charakterystykę smakowo-zapachową. Opakowanie na 25-30L nastawu.

Są to jedne z niewielu na rynku drożdży z dodatkiem enzymu amyloglukozydazy czyli czynnika, który scukrza skrobię do cukrów prostych. Jeżeli masz zboże np.: jęczmień, żyto, pszenżyto, kukurydzę, pszenicę, ryż, kasze wszelkiej maści, ziemniaki lub po prostu skrobię.

Instrukcja: zawartość saszetki należy rozsypać na powierzchnię zacieru w temperaturze pokojowej i odczekać 20 minut, a następnie całość dokładnie wymieszać Fermentacja trwa przez 3-6 dni (w zależności od użytego surowca i temperatury otoczenia). Warto dodać 2-3 kg cukru celem podniesienia alkoholizacji nastawu.

UWAGA DOTYCZY DROŻDŻY COOBRA

przy fermentacji w balonie nie używać rurki fermentacyjnej ani korka. przy fermentacji w pojemnikach fermentacyjnych nie dociskać pokrywy (ma luźno leżeć). pozostawić dużo luzu w pojemnikach fermentacyjnych gdyż fermentacja przebiega bardzo burzliwie – dla 21 litrów wody C min.30 litrowy fermentator. nie doprowadzić do przekroczenia temperatury 35°C (drożdże przestaną pracować).