Drożdże gorzelniane Super T48 to kolejny zamiennik słynnych drożdży spod znaku Coobra. Znajdują się w nim specjalnie wyselekcjonowane szczepy:

  • przefermentują 6kg cukru w 2 dni, uzyskamy zacier ok. 14%
  • przefermentują 8kg cukru w 5 dni, uzyskamy zacier ok. 20%

 

Instrukcja:

  • rozpuścić 6-8 kg (w zależności od tego, jak mocny zacier chcemy uzyskać) cukru w 21 litrów ciepłej wody.
  • po ostudzeniu do około 25°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę.
  • temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 20 - 30°C, przy czym najkorzystniejsza jest temperatura 25°C. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
  • czas fermentacji: 2-5 dni.
  • wydajność: ok. 14-20% alkoholu (z 6-8kg cukru)

 

UWAGA Ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 21 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, w żadnym wypadku niedociśnięta. W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej ani korka. Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
<script type="text/javascript">
var ZCallbackWidgetLinkId  = '45ccbf4ed81195096caf4ae09238472c';
var ZCallbackWidgetDomain  = 'my.zadarma.com';
(function(){
    var lt = document.createElement('script');
    lt.type ='text/javascript';
    lt.charset = 'utf-8';
    lt.async = true;
    lt.src = 'https://' + ZCallbackWidgetDomain + '/callbackWidget/js/main.min.js';
    var sc = document.getElementsByTagName('script')[0];
    if (sc) sc.parentNode.insertBefore(lt, sc);
    else document.documentElement.firstChild.appendChild(lt);
})();
</script>