Koncentrat do wyrobu piwa pszeniczne 1,7kg wraz z drożdżami piwowarskimi Bavarian Wheat 11 służący do przygotowania 23litrów piwa. W 100% naturalny.

PIWO W STYLU PSZENICZNE - Według niemieckiego prawa czystości posiada ponad 50% słodu pszenicznego. Jasnozłota barwa, niska goryczka. Do refermentacji użyć cukru. Leżakowanie minimum 10 dni.

SKŁAD ZESTAWU GOZDAWA PRZENICZNE:

  • ekstrat z przenicy i ekstrat chmielowy,
  • drożdże górnej fermentacji BW11,


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem,
  • Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (20 do 25°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min,
  • Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie,
  • Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
  • Brzeczkę wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura musi wynosić 20 - 24°C,
  • Następnie wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.


FERMENTACJA:

  • Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną,
  • Podczas fermentacji staraj sie utrzymać temp. brzeczki w przedziale 18 - 23°C,
  • Fermentacja trwa zazwyczaj 5-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną,
  • Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3 - 5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...