Koncentrat do wyrobu piwa Pils 1,7kg wraz z drożdżami piwowarskimi German Lager W35 służący do przygotowania 23 litrów piwa. W 100% naturalny.

PIWO W STYLU PILS - Bardzo jasna i mocno nachmielona odmiana niemieckiego Pilsa. Najjaśniejsza odmiana piwa dolnej fermentacji. Do fermentacji najlepiej użyć glukozy lub polepszacza Gozdawa (najlepszy efekt). Do refermentacji użyc glukozy. Leżakowanie minimum 4 tygodnie.

SKŁAD ZESTAWU GOZDAWA PILS:

  • ekstrat z jęczmienia i ekstrat chmielowy,
  • drożdże dolnej fermentscji GLW35,


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem,
  • Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (25 do 27°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min,
  • Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie,
  • Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
  • Brzeczkę wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura musi wynosić 18 - 20°C,
  • Następnie wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.


FERMENTACJA:

  • Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną,
  • Po 24/36 godzinach postaraj się delikatnie schłodzić brzeczkę do temperatury 14 - 18°C (np. wstawiając do zimnego pomieszczenia),
  • Fermentacja trwa zazwyczaj 6-12 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną,
  • Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3 - 5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...