Nachmielony ekstrakt słodowy do przygotowania 23L piwa w stylu GERMAN PILS. Seria brewkitów produkowana na rynek Niemiec, Austrii i Szwajcarii. Chmielenie opracowane w niemieckiej firmie. Zestaw posiada hybrydowe drożdże górnej fermentacji w temperaturze poniżej 18°C dają czyste profile smakowe.

SPOSÓB UŻYCIA:

  • Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed użyciem.
  • Wsyp drożdże z saszetki do 100ml przegotowanej i ostudzonej (30-33°C) wody. Odczekaj co najmniej 30 min.
  • Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie.
  • Rozpuść 1kg cukru (w celu lepszych efektów polecamy stosować 1kg glukozy) w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
  • Wlej do fermentatora (pojemnik fermentacyjny min. 30l) i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura brzeczki musi wynosić 16-22°C.
  • Wlej do fermentatora uwodnione drożdże, dokładnie mieszaj ok. 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
  • Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną.

 

FERMENTACJA:

Fermentacja trwa 4-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentacje uznaje się za zakończoną (w celu dokładnego sprawdzenia zakończenia fermentacji polecamy użyć do pomiaru zawartości cukru cukromierz). Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok. 4g cukru na 0,5l butelkę. Po zakapslowaniu dokładnie wymieszaj cukier do rozpuszczenia. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej i odstaw na minimum 21 dni w ciemne i chłodne miejsce. Trwałość tak zrobionego piwa to 2-3 lata w zakapslowanej szklanej butelce.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...