PODPIWEK - NAJSTARSZY POLSKI PREBIOTYK - Dzięki użyciu tylko naturalnych składników otrzymujemy niskoalkoholowy napój o właściwościach probiotycznych. Zawartość polifenoli i kwasu fitynowego, związków wykazujących właściwości przeciwutleniające i hamujące powstawanie wolnych rodników jest na poziomie porównywalnym do „osławionej zielonej herbaty”. Cykoria jest najcenniejszym źródłem inuliny, substancji o udowodnionych właściwościach prebiotycznych; stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego, powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu i lipidów w krwi, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, redukuje toksyczne metabolity.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zawartość opakowania wsyp do 5 - 10 L wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min na małym ogniu.
- Następnie filtruj przez gazę lub płótno.
- Dodaj cukier: 250g/5L- 500 g/10L i dokładnie wymieszaj.
- Płyn wystudź.
- Dodaj zawartość załączonej do opakowania saszetki drożdży piekarniczych BROWIN. Pozostaw na 10-15 minut w celu uwodnienia drożdży, a następnie wymieszaj.
- Płyn przelej do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując rozszerzą butelki) i zakręcić nakrętką.
- Fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni, następnie podpiwek przenieś w chłodniejsze miejsce (W czasie fermentacji obserwować stopień nagazowania w butelce - jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazować).
- Gotowy podpiwek można przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia.
Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
DREWNIANA ŁYŻKA DO MIODU MIODOWNIK
1,00
zł
2,50 zł
Oszczędzasz 1.50 zł