Siatka o wymiarach 3m x 12cm, dedykowana przede wszystkim miłośnikom wędzonych serów własnego wyrobu. Siatka ta charakteryzuje się dużą wytrzymałością i uniwersalną wielkością oczek splotu.
Doskonale sprawdzi się nie tylko w serowarstwie i do wędzenia produktów, może być także wykorzystana do pieczenia (w temperaturze do 220°C, do 120 minut) oraz parzenia (w temperaturze do 125°C, do 120 minut).
Można ją ciąć wedle potrzeb.

Domowy ser wędzony


Składniki na 1 kg sera:
10 L mleka niskopasteryzowanego (do 74'C) lub świeżego, 11 kropel podpuszczki Vege Plus, 2 g chlorku wapnia.

Przepis:
Chlorek wapnia rozpuść w 50 ml letniej wody. Mleko podgrzej do 38-40'C i dodaj rozpuszczony chlorek wapnia. Następnie wlej podpuszczkę rozpuszczoną w 50 ml letniej wody i pozostaw na godzinę. Kiedy wytworzy się zwarty skrzep, pokrój go w kostkę o boku 1 cm i odstaw na 10-15 min. Wytworzoną masę serową przełóż do formy i odciśnij serwatkę. W garnku podgrzej wodę do 75'C, podziel masę serową tak, by porcje mieściły się w dłoni - i kilkakrotnie je wyparz. Po każdym parzeniu porcje odciśnij, by pozbyć się jak największej ilości serwatki. Kiedy konsystencja sera zacznie przypominać zwartą masę plastyczną, uformuj ją i włóż w siatkę serowarską. Przygotuj solankę: na każdy 1 L wody dodaj 180 g soli, a następnie umieść w niej na 12 godz. schłodzony ser. Po wyjęciu z solanki ser delikatnie osusz i poddaj procesowi wędzenia, najlepiej zimnym dymem - w temperaturze do 35-40'C, przez 2-3 godz.

PARAMETRY TECHNICZNE:

  • Szerokość: 12cm +-5%
  • Długość: 300cm +-5%
<script type="text/javascript">
var ZCallbackWidgetLinkId  = '45ccbf4ed81195096caf4ae09238472c';
var ZCallbackWidgetDomain  = 'my.zadarma.com';
(function(){
    var lt = document.createElement('script');
    lt.type ='text/javascript';
    lt.charset = 'utf-8';
    lt.async = true;
    lt.src = 'https://' + ZCallbackWidgetDomain + '/callbackWidget/js/main.min.js';
    var sc = document.getElementsByTagName('script')[0];
    if (sc) sc.parentNode.insertBefore(lt, sc);
    else document.documentElement.firstChild.appendChild(lt);
})();
</script>