Łódzka innowacyjność i tradycja lokalnego smaku spotkały się, spragnione - dosłownie i w przenośni, czegoś wyjątkowego. I tak powstała ta limitowana wersja Podpiwku. Zachwyci on wszystkich miłośników zarówno piwnych klimatów, jak i kawy.
Sposób przyrządzenia:
1. Zawartość opakowania należy wsypać do 6 L wody, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 min na małym ogniu.
2. Polecamy przefiltrować przez gazę lub płótno.
3. Dodać cukier: 280g i dokładnie wymieszać.
4. Płyn wystudzić.
5. Dodać zawartość załączonej do opakowania saszetki drożdży piekarniczych BROWIN. Warto pozostawić na 10-15 minut celem uwodnienia drożdży, a następnie wymieszać.
6. Płyn proponujemy przelać do butelek plastikowych do 2/3 ich wysokości, a następnie każdą zgnieść w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując będą rozszerzały butelkę) i zakręcić zakrętką.
7. Fermentację należy prowadzić w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni, a następnie podpiwek warto przenieś w chłodniejsze miejsce (podczas fermentacji warto obserwować stopień nagazowania w butelce - w sytuacji zbyt dużego [butelka nie daje się nagnieść], delikatnie ją odgazować).
8. Gotowy podpiwek można przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia.