loadingimg

Wczytuję dane...
/
0 szt. / 
0.00
  • Szukaj
PRASA DO SERA SERÓW SEROWARSTWO MOCNA Z DŹWIGNIĄ
    •  
    • poprzedni
Cena:94,00
  • Realizacja zamówienia: 3 dni

Polecamy
  • Opis produktu

Drewniana prasa do serów z ruchomą dźwignią, do użytku domowego, do form serowarskich o średnicy min 7,5cm, max 16cm oraz max wysokości 20cm.

PRZEZNACZENIE:

drewniana prasa do serów z ruchomą dźwignią do użytku domowego, do form serowarskich o średnicy min. 7,5 cm, max 16 cm oraz max wysokości 20 cm.

NACISK PRASY NA FORMĘ:

Przy zastosowaniu obciążenia ramienia prasy ciężarem 0,5 kg uzyskujemy nacisk na formę o sile 1,60 kg. Przy zastosowaniu obciążenia ramienia prasy ciężarem 1 kg, uzyskujemy nacisk na formę o sile 3 kg, itd.

PRZYKŁADOWY PRZEPIS I WYKONANIE MOZARELLA - SKŁADNIKI:

  • 4 l mleka pasteryzowanego
  • 60 ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii
  • podpuszczka mikrobiologiczna Browin (1 g/100 l mleka)
  • 1 g chlorku wapnia Browin (20-30 g/100 l mleka)

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Mleko wlej do garnka, podgrzej do temp. 37-38 °C.
  2. Dodaj odpowiednią ilość chlorku wapnia rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody, wymieszaj. Pozostaw na 10 min.
  3. Następnie dodaj jogurt, zamieszaj. Przykryj i pozostaw na 45-60 min w temp. ok. 38 °C.
  4. Dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50 ml przegotowanej wody o temperaturze 37-38 °C. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw na ok 50-70 min do wytworzenia się zwartego skrzepu.
  5. Wytworzony skrzep potnij w małą kostkę, odstaw na 15 min.
  6. Następnie ostrożnie wymieszaj aby oddzielić więcej serwatki (tak aby nierozproszyć wytworzonego ziarna).
  7. Podgrzej całość w kąpieli wodnej do temp. 35 °C. Utrzymuj temperaturę przez ok 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  8. Ziarno przenieś do chusty serowarskiej do odcieknięcia na kilka godzin.
  9. Utworzoną masę serową uformuj do wybranego kształtu, a następnie sparz w wodzie o temperaturze 60 °C, a po wyciągnięciu wygnieć w rękach sprawdzając konsystencję.
  10. Jeśli ser nie ma ciągnącej konsystencji sparz go ponownie gorącą wodą i wyjmij po 15 min.
  11. Kiedy w masie serowej pojawią się nitki, odsącz ser i uformuj kulę.
  12. Zahartuj uformowany ser w bardzo zimnej wodzie.
  13. Ser przechowuj w odsączonej serwatce w lodówce.