Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin

Mikrobiologiczna podpuszczka do produkcji serów jest preparatem enzymatycznym, który otrzymuje się w wyniku kontrolowanej fermentacji szczepów gatunku Rhizomucor miehei.Proporcje: 11 kropli podpuszczki/10 litrów mleka. Może być stosowana również w diecie wegańskiej.

Sposób użycia:

  • Odmierzyć dawkę produktu proporcjonalną do ilości używanego mleka.
  • W zależności od gatunku sera, w odpowiednim momencie dodać podpuszczkę do podgrzanego do temperatury 33 °C mleka.
  • Wymieszać delikatnie całość roztworu, przykryć i pozostawić na około 40-60 minut, aż do utworzenia się skrzepu.

Uwagi dodatkowe:

  • Przy stosowaniu podpuszczki konieczne jest dodanie chlorku wapnia(CaCl2) w proporcjach od 10 - 100 g/100 l mleka, w zależności od gatunku sera.
  • Zalecane pH mleka dla odpowiedniego działania podpuszczki mieści się w przedziale 6 - 7.
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...