Wczytuję dane...

SZCZYPCE - CAKE POPS
DO MODELOWANIA - SERDUSZEK, GWIAZDEK ORAZ KWIATKÓW
UWAGA: Prezentowane barwy należy traktować jedynie poglądowo, gdyż na ocenę koloru wpływ mają np. ustawienia monitora (wyświetlacza, jasność/kontrast/temperatura barw), oświetlenie zewnętrzne.

Obecnie chyba bardziej modne niż babeczki (cupcakes). Cake pops to kawałki ciasta, połączonego kremem, uformowanego w kulki, osadzonego na patyczku i udekorowanego wedle własnego widzimisię ;-). Rozsławione przez Bakarellę, która wydała książkę całą poświęconą tym kolorowym cudakom na patykach :-). Nie ma w nich nic, co będzie dla Was trudne z naszymi szczypcami do modelowania. Wierzę, że takie proste cake pops, jak na naszych zdjęciach, może zrobić każdy.

PARAMETRY TECHNICZNE

  • Długość max: 16,5 cm+-5%
  • Szerokość max: 8,5 cm+-5%
  • Średnica końcówek: około 4 cm
  • Ilość końcówek: 3 rodzaje
  • Waga: 130g
  • Materiał: Tworzywo sztuczne

PRZYKŁADOWY PRZEPIS

Składniki na około 20 sztuk:

  • 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.)
  • 120 g serka mascarpone
  • 80 g nutelli lub masła orzechowego
  • 200 g czekolady, do obtoczenia
  • 1 łyżka oleju
  • kolorowe posypki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.

Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.

Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy naszych sczypc modelujących, uformować interesujący nas wzrór. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.

Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.

Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.

Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować.

Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia.

Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.

Smacznego :-)