WYRABIANIE CIASTA JESZCZE NIGDY NIE BYŁO TAK ŁATWE I CZYSTE
Silikonowy worek do wyrabiania ciasta, to hit tego sezonu.
Worek jest wykonany z silikonu przeznaczonego do kontaktu z żywnością,gwarantuje wysoką elastyczność i nieprzywieralność. Nie chłonie zapachów ani smaków i bardzo łatwo go utrzymać w czystości.
Wielokrotnego użytku. Skutecznie zapobiega rozpryskiwaniu się mąki oraz brudzeniu rąk.
Zastosowanie:
-wyrabianie ciasta
-mieszanie farszu
-marynowanie mięsa
-przechowywanie masy na kotlety mielone
-przy panierowaniu lub marynowaniu mięs
Maj jest miesiącem gdzie w wielu domach króluje ciasto z rabarbarem.
Poniżej przykładowy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem z użyciem worka.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem:
Składniki na zaczyn:
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki ciepłego mleka
12g drożdży suszonych
1 łyżka cukru
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
1 szklanka ciepłego mleka
100 g masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
Sposób wykonania:
W misce wsyp 2 łyżki mąki pszennej.Dodaj łyżkę cukru oraz 4 łyżki ciepłego mleka i 12 g suchych drożdży.
Całość rozetrzyj łyżką i odstaw w ciepłe miejsce.
Umieść mąkę, cukier oraz żółtka w worku.Następnie ciepło mleko, zaczyn, sól i roztopione masło.
Worek należy spiąć i można przystąpić do wyrabiania ciasta ok 10 minut.
Po tym czasie ciasto należy zostawić w worku i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto urośnie, przekładamy je do formy a kawałki pokrojonego rabarbaru rozkładamy na surowym cieście.
Na samym końcu wykładamy kruszonkę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok 70minut.
Worek silikonowy wystarczy umyć pod bieżącą wodą i po wysuszeniu można złożyć lub zwinąć.
SILIKONOWE WORKI DO NABYCIA W NASZYM SKLEPIE:
PRZYKŁADOWE BLACHY DO PIECZENIA CIASTA DO NABYCIA W NASZYM SKLEPIE: