PRZEPIS NA DOMOWY KETCHUP ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW.
Ketchup to jeden z produktów, którego sklepowa wersja nigdy nie będzie tak dobra, jak ta zrobiona przez siebie. Nawet te bez zagęstników, barwników i aromatów zawierają dużo cukru.
Domowy ketchup zawiera bardzo dużo witamin i minerałów, jest to dobre źródło likopenu - silnego antyutleniacza, który działa przeciwnowotworowo i wspomagająco na układ krążenia.W internecie można znaleźć wiele przepisów na domowy ketchup, poniżej jeden z tych który zawsze wychodzi idealnie.
Przepis na tradycyjny keczup i łagodnym smaku z wykorzystaniem maszynki do przecierania pomidorów :
- 2,5 kg pomidorów
- 1 sztuka papryki
- pół cebuli
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- pół szklanki octu
- 3 łyżki miodu
Sposób wykonania :
Pomidory i paprykę pokroić na kawałki. Następnie umieszczamy je w maszynce i za pomocą korbki, przepuszczamy warzywa. Maszynka idealnie oddziela miąższ od skórek i pestek dlatego nie ma potrzeby by dodatkowo używać sitka. Przecier należy gotować i od czasu do czasu mieszać, tak przez pół godziny.
Po tym czasie wlewamy ocet i pozostałe składniki i znowu ok pół godziny trzymamy na ogniu.
Gorący sos przekładamy w słoiki i szybko zakręcamy, odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną.
Ma wspaniały smak pomidorów, jest aromatyczny i pasuje do wszystkiego. Dzieci go uwielbiają!
W naszym sklepie internetowym, można znaleźć szeroki wybór produktów, które posłużą nam przy produkcji domowych przetworów.
Poniżej linki:
Maszynka do przecierania pomidorów