JAK ZROBIĆ DOMOWĄ ŻUBRÓWKĘ?
Produkcja domowej roboty wódki, nalewki, likierów może stać się prawdziwym hobby. W przeciwieństwie do czasów sprzed kilkudziesięciu lat, gdy samodzielne wytwarzanie alkoholu w domu było praktykowane głownie ze względu na chęć oszczędności, obecnie jest to raczej zajęcie dla osób interesujących się samym procesem powstawania tego rodzajów napojów oraz testowaniem nowych.
Samodzielne przygotowanie alkoholu może przynieść sporo frajdy.
Na początku warto zacząć swoją przygodę z "łatwiejszymi" produkcjami jak np. wódka żubrówka, szczególnie jak się jest jej amatorem.
Stara receptura mówi : dobra trawka - dobra wódka, z obowiązkowym źdźbłem trawy, która ma właściwości pobudzające, dodające sił oraz przeciwskurczowe.
Zrobienie samodzielnej żubrówki jest bardzo łatwe. Wódka ta smakuje znacznie bardziej niż ta ze sklepu. Najważniejszym jednak jest dobra jakościowa trawa, zwana trawą turówką.
Trawa żubrowa ze względu na zawartość kumaryny posiada bardzo przyjemny, przypominający nieco wanilię aromat. Jako zioło ma również właściwości leczące dolegliwości układu trawiennego.
W jaki sposób zrobić wódkę żubrówkę? To bardzo łatwe!
Na przygotowanie wódki żubrówki potrzeba kilka źdźbeł trawy turówki.
Wkładamy je do butelki, dodajemy szczyptę cukru, zalewamy wódką zbożową i odstawiamy.
Specyficzny smak będziemy czuli już po dobie, ale najlepiej poczekać tydzień lub dwa.
Nasz sklep internetowy posiada szeroką ofertę produktów i akcesoriów do produkcji alkoholi, linki poniżej.
Butelki i zakrętki na wódkę