NADCHODZI JESIEŃ, A WRAZ Z NIĄ JABŁKA
Za pierwsze oznaki nadchodzącej jesieni, śmiało można uznać wysyp różnego rodzaju jabłek. Jesień bezsprzecznie kojarzy się z jabłkami. W rzeczywistości, te owoce dojrzewają, w zależności od odmiany, już od połowy lipca, aż do późnej jesieni. Dobra wiadomość jest taka, że sezon na jabłka trwa właściwie przez cały rok, a już niedługo, bo 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Owoc ten jest bardzo zdrowy, posiada przeciwutleniacze, potas, witaminy A i C wapń i magnez. Sposobów na wykorzystanie jabłek jest mnóstwo. W polskiej kuchni potrawy z jabłek są bardzo popularne, można wykorzystać je miedzy innymi do pieczonej kaczki, sałatek, wypieków.
Poniżej przepis na chyba najsmaczniejsze, zawsze chętnie rozchwytywane muffiny z jabłkami.
Składniki :
- 2 jabłka,
- 100g oleju kokosowego,
- 2 jajka,
- 125ml mleka,
- 250g mąki orkiszowej,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki miodu,
- wiórki kokosowe (do posypania).
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190C. Przygotować formę na muffiny. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozpuścić olej kokosowy, wlać mleko, jajka i zmiksować na jednolitą masę. W drugiej misce wsypać suche składniki i połączyć je ze sobą.
Do suchych składników dodać mokre oraz jabłka i miód, delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.
Nałożyć do foremek i wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Piec ok 30 minut.
Na naszym sklepie internetowym, można znaleźć szeroki wybór akcesoriów kuchennych oraz przypraw. Poniżej linki: