WINO Z WINOGRON - PYSZNY AROMATYCZNY DOMOWY TRUNEK
Choć w praktyce wino można przygotować z różnych owoców, większość z nas zazwyczaj decyduje się na klasyk, czyli wino z winogron. By było jak najlepsze, warto wybierać jak najdorodniejsze, dojrzałe owoce. Domowe wino z winogron nie tylko wybornie smakuje, lecz także posiada właściwości zdrowotne. Ciemne winogrono zawiera dużo antyoksydantów, które pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, w tym chorobom serca i nowotworom. Oczywiście pod warunkiem, że wino jest pite w umiarkowanych ilościach.
Zanim zabierzemy się do przygotowania owoców, musimy zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria do wyrobu wina. Jest to nieco większy, ale jednorazowy wydatek, ponieważ dobrej jakości sprzęty mogą nam służyć wiele lat. Do podstawowego wyposażenia należy wybrać odpowiedniej wielkości gąsior z koszykiem, który utrzymuje naczynie i pozwala na łatwy chwyt przy potrząsaniu zawartością. Wielkość gąsiora należy dobrać do ilości posiadanych owoców tak, by zostało wystarczająco dużo miejsca na fermentację. Kolejnym, ważnym elementem jest korek do balonu z dziurką na rurkę fermentacyjną. Średnicę korka dobieramy do szerokości szyjki balonu tak, by ściśle przylegała do ścianek i nie wpadała do środka butli. Po zakończonym procesie fermentacji potrzebny będzie nam również wężyk do obciągu wina. Również winomierz - bardzo pomocne narzędzie w ocenie zawartości alkoholu. Oczywiście do produkcji domowego wina możemy wykorzystać również pojemniki fermentacyjne .
Do przechowywania posłużą nam butelki o klasycznej pojemności 750ml . Do butelek musimy dobrać odpowiednie korki , najlepiej naturalne, które nie uwalniają żadnych toksycznych substancji, a same delikatnie przechodzą winnymi aromatami. Przydatne będą również kapturki i etykiety z miejscem na opis wytworzonego wina. Do zamykania butelek bardzo pomocnym narzędziem jest korkownica.
Wino z winogron, jak się robi?
Na powierzchni owoców zbierają się tz. " dzikie drożdże" , dzięki którym do domowego wina nie trzeba już zwykle dodawać specjalnych, szlachetnych szczepów drożdży. Jeśli jednak owoce zostaną umyte, dodatek drożdży winiarskich będzie niezbędny.
Sposób wykonania jest bardzo prosty, należy zmiażdżyć winogrona, nalać na nie 1/3 przepisanej ilości letniej wody, dodać zaczynu drożdżowego, po dniu przecedzić, na miazgę nalać 1/3 przepisanej letniej wody, po dniu odcedzić, uzyskany roztwór dolać do pierwszego w baniaku, na pozostałą miazgę dolać ostatnią część przepisanej letniej wody, po dniu scedzić, miazgę wygnieść, w uzyskanym roztworze rozpuścić przepisany cukier i dolać do baniaka, dodać pożywki i fermentować.
Przykłady na 10l wina:
wino 9% wino 11% - 12% wino 17%
5kg winogron 5,5kg winogron 6kg winogron
1,2kg cukru 1,5kg cukru 2,6kg cukru
6,5l wody 5,5l wody 5l wody
3g pożywki 3g pożywki 3g pożywki
Wino domowej roboty ma wiele zalet, jednak różni się zazwyczaj od trunków kupowanych w sklepie. Dokładna selekcja owoców, odpowiednie akcesoria i odrobina szczęścia powinny pomóc wyprodukować wino w warunkach domowych. Czas na niezbędne inwestycje i pierwsze, samodzielne próby.
W naszym sklepie internetowym można znaleźć ogromny wybór akcesoriów potrzebnych do samodzielnego wyprodukowania wina.
Balony i gąsiory